Kjevelås / Closed lock

Forskyvning av leddskive uten normalisering.

Symptomer

Redusert gapeevne som følge av at kjeven låser seg. Det er som regel også vondt å gape. Man klarer da ikke gape høyere enn ca 40mm og noen ganger kan kjeven låse seg skikkelig slik at man så vidt klarer å gape ca 25mm.

Årsaker

Det er flere årsaker til at kjeven låser seg. Akutte muskelspasmer i tyggemuskulaturen kan hindre normal bevegelighet og gjøre at kjeven føles låst. Dette kan komme som følge av stress der man har vært knytt og anspent over tid. Tilstanden kan også forekomme etter man har fjernet en visdomstann. En “ekte” closed lock har man dersom leddskiven som ligger inne i kjeveleddet glir ut av sin posisjon og kiler seg fast i forkant av kjeveleddet. Denne vil da blokkere normal gapebevegelse og resulterer som regel i at man får smerter ved gaping og at man kun klarer å gape ca 25mm.

 

10-DSCF9095

Vurdering

Dersom kjeven føles låst og er vond bør man bli undersøkt av helsepersonell med erfaring med TMD. Gjennom sykehistorien og undersøkelsen vil man kunne skille mellom rent muskulære plager og en ekte “closed lock”. Man bør også utelukke mer alvorlige årsaker som f.eks en infeksjon.

Behandling

Dersom det ikke foreligger underliggende sykdom som f.eks. ved en infeksjon vil man kunne behandle denne tilstanden konservativt hvilket betyr med manuelle teknikker, øvelser og eventuelt reseptfrie medikamenter. Hos oss benytter vi flere ulike behandlingsmetoder som f.eks. massasje, triggerpunktakupunktur, tøyninger og leddmobilisering. Vi hjelper deg også med øvelser og tøyninger du kan gjøre selv.

Hva kan du gjøre selv:

Dersom man har sterke smerter kan man ise ned området som gjør vondt. Legg en ispose eller en pose frosne erter i et kjøkkenhåndkle og deretter legg dette på det smertefulle området i ca. 10 minutter. Dette kan man gjenta én gang i timen i 2-­3 timer.

Man bør ikke forsøke tvinge kjeven opp på egenhånd. Avspenningsøvelser der man forsøker slappe godt av i muskulaturen i hele kroppen kan hjelpe. Legg deg ned på ryggen med en hånd på magen og en hånd på brystet og kjenn at du puster godt ned i magen.

Klikk her for å bestille time