Temporomandibulær dysfunksjon

Kjeveplager eller Temporo Mandibulær Dysfunksjon (TMD) som det heter på fagspråket, omfatter symptomer og problemstillinger som involverer kjeveledd, tyggemuskulatur og/eller tilhørende strukturer.

Symptomer

Det er mange ulike symptomer som er relatert til TMD. De vanligste er vondt i kjeven ved gaping eller lukking av munnen, vondt å tygge, klikkelyder, hodepine, smerter i nakken, smerter i tennene, dotter i ørene eller tinnitus. Noen ganger kan kjeven låse seg slik at man får problemer med å åpne eller lukke munnen. Mange våkner opp med en sliten følelse i kjevemuskulaturen.

Årsaker

Temporomandibulær dysfunksjon deles opp i strukturelle og funksjonelle plager. De strukturelle plagene kommer som resultat av feil eller skade på kjeveledd og leddskive. Dette kan oppstå dersom leddskiven “glir ut” av sin korrekte posisjon eller kjeveleddet blir skadet av for eksempel et traume til underkjeven. Funksjonelle plager har man når det ikke foreligger feil eller skade, men smertene kommer fra muskulaturen som er involvert rundt kjeven. TMD kan også forekomme som resultat av leddgikt i kjeveleddene eller annen sykdom som for eksempel trigeminusnevralgi som skyldes en overfølsomhet i nerven som gir følelse til ansiktet.

 

23-DSCF9457

Vurdering

Vurdering av temporomandibulær dysfunksjon bør gjøres av helsepersonell med kjennskap til TMD og relaterte problemstillinger. Ved TMD­-klinikken vil vi foreta en grundig sykehistorie og undersøkelse slik at vi kan vurdere hva som er årsaken til dine plager, samt gi riktige råd og behandling videre. Dersom det er behov vil vi henvise deg til relevant bildediagnostikk som for eksempel MR eller CT. Vi henviser deg videre til rette instans dersom vi ikke kan hjelpe.

Behandling

Ved TMD-­klinikken benytter vi ulike behandlingsteknikker med fokus på kjevens ledd, muskler og bløtvev. Dette kan være manuelle teknikker som tøyninger og mobilisering, instrument assistert bløtvevsmobilisering eller triggerpunktakupunktur. Vi behandler helhetlig og inkluderer behandling av nakke, skuldre og brystrygg da dette ofte er en del av årsaken til TMD. Vi fokuserer å på lære bort øvelser slik at man både kan behandle og forebygge på egenhånd. Behandlingen er i tråd med de nasjonale retningslinjene for behandling av TMD.

Hva kan du gjøre selv:

Dersom du får akutt vondt i kjeven kan du ise ned området som gjør vondt ved å benytte enten en ispose eller en pose frosne erter.

Legg dette i en kjøkkenhåndkle og is ned i 10­-15minutter. Dette kan gjentas en gang i timen. Har du har vondt i kjeven ved gaping eller tygging kan det være fornuftig å unngå å dette ved å kun spise “myk mat” en periode.

Eksempler på “myk mat” er supper, brød uten skorpe eller smoothies. Dersom plagene er mer stressrelaterte og man spenner kjeven vil avspenning være viktig. Pust med magen, senk skuldrene og sørg for å slippe tennene fra hverandre. Biter man tenner om natten vil det være en god idé å få tannlegen til å lage en bittskinne man kan bruke når man sover.

Klikk her for å bestille time